przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Grillowany łosoś z pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grillowana na patelni ryba z dodatkiem aromatycznego pesto miętowo-bazyliowego

Grillowany łosoś z pesto

Składniki:

Grillowany łosoś z pesto

 

  • 350 fileta z łososia ( ja miałam ze skórą)

 

  • NA PESTO:
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

 

  • NA MARYNATĘ:
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś z pesto
Pesto miało być w pierwszej wersji tylko miętowe. Ale mi zieleniny zabrakło :) To dołożyłam bazylii i tez wyszło przepyszne. Pesto robimy w blenderze lub moździerzu. Zieleninę myjemy lub czyścimy je za pomocą wilgotnej szmatki , następnie wkładamy je do blendera lub moździerza, dokładamy pestki słonecznika, sól i pieprz. Ucieramy parę minut, dodając stopniowo oliwę z oliwek. Wkładamy nasze pesto do lodówki. W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kawałki łososia maczamy z obu stron w marynacie i pozostawiamy je w niej. Wkładamy do lodówki na pół godziny.Lepiej nie przedłużać czasu marynowania łososia w soku z cytryny, ponieważ może potem przywierać do patelni, Jeśli chcecie marynować łososia dłużej - pomińcie sok z cytryny. Wystarczy nim łososia skropić chwilę przed smażeniem. Patelnie grillową rozgrzewamy dość mocno. Układamy na niej kawałki łososia-skórą do dołu. Grillujemy tak długo, aż mięso zmieni kolor do 2/3 wysokości. Odwracamy łososia na drugą stronę. Zdejmujemy skórę (odstaje z łatwością). Ja tę skórę podsmażam obok łososia aż się zrobi chrupka jak chipsy i pożeram, :). Rybę smażę około 1,5 minuty. Podajemy usmażonego łososia razem z pesto.