SUPERPRZEPIS

Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym Więcej zdjęć (3)

Najpyszniejsza grillowa kombinacja, czyli pstrąg, czosnek i pietruszka.

Składniki:

Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym

 

  • 2 pstrągi (każdy ważący ok. 250g)
  • 2 łyżeczki masła
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym
Miękkie masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki (zostawiamy sobie dwie gałązki pietruszki w całości). Możemy dodać też trochę soli, ale nie jest to konieczne- my jej nie dodajemy. Wypatroszone wcześniej ryby nacieramy w środku pieprzem cytrynowym i wypełniamy masełkiem czosnkowym. Wkładamy zostawioną wcześniej pietruszkę i grillujemy (najlepiej na specjalnym ruszcie do ryb) ok 10 minut z każdej strony- aż mięso pstrąga będzie miało biały kolor.
Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym
Z masła, natki i czosnku przeciśniętego przez praskę robimy aromatyczne masełko
Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym
Gotowego pstrąga podajemy na ciepło z pieczywem

Tagi:

pstrąg