Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Groch po chłopsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna i sycąca potrawa

Groch po chłopsku

Składniki:

Groch po chłopsku

 

  • 400 g grochu łuskanego(połówki)
  • 290 g boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 puszka pomidorów krojonych(400 g )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • mąka

Sposób przygotowania:

Groch po chłopsku
Groch zalać zimną wodą i pozostawić na dobę.Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie w której się moczył przez około półtorej godziny.Boczek wędzony,pokrojony w kostkę wytopić na patelni,dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i w półplasterki kiełbasę.Wszystko chwilę smażyć.Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę,pomidory,koncentrat pomidorowy i przyprawy.Parę minut dusić.Dodać do grochu,zagęścić mąką,chwilę pogotować .Na koniec ewentualnie dosmaczyć.Podawać ze świeżym pieczywem.

Tagi:

kielbasa groch