Sposób przygotowania:
Grochówka
Groszek dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać kości i zalać 2,5l wody. Gotować ok 1 godzinę, usuwając powstające na powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie gotowania, wyjąć kości, dodać do groszku ziemniaki, cebulkę przesmażoną z boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Resztę boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni aby były chrupiące. Pod koniec gotowania dodać do zupy, majeranek i natkę. Zupę podawać z chrupiącym bekonem oraz prażoną cebulką.
2milutka