Sposób przygotowania:
Grochówka
Bierzemy średni garnek z wodą, wrzucamy 0,5 kg. wędzonego boczku i pokrojone w kostkę 4 duże ziemniaki, 3 marchewki, 1 pietruszkę oraz dodając 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu, 2-3 ząbki czosnku. W drugim garnku gotujemy 0,5 kg grochu łupanego aż odparuje cała woda a groch się rozgotuje w połowie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z dodatkiem masła i 1/3 pętka kiełbasy pokrojonej w kostkę, a następnie wrzucamy cała zawartość do garnka z zupą. Na wpół rozgotowany groch dodajemy do zupy patrząc aby nie dać za dużo gdyż będzie to gęsta papka a nie zupa . Wszystko to jeszcze podgotować około 5 min. na małym ogniu dodając 1 łyżeczkę majeranku. Tak zrobioną zupę zostawiamy na około 10 minut aby się przegryzła. SMACZNEGO.