msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Grochówka Ewy.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ulubiona grochówka mojego męża.

Grochówka Ewy.

Składniki:

Grochówka Ewy.

 

  • 25 dag łuskanego grochu
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • liść pora
  • garść suszonego lubczyku
  • 3 listki suszonego liścia selera
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka Ewy.
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować.Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć.Wrzucić do zupy.Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć.Gotować ok.40 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.