Sposób przygotowania:
Grochówka Ewy.
Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować.Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć.Wrzucić do zupy.Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć.Gotować ok.40 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.
wedith1
Natala1210
Śliweczka
iwi69