Sposób przygotowania:
Grochówka z młodego grochu
Groch podobny do fasoli Jaś tylko niskopienny jeszcze młody obrać ze strąków. Opłukać i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Następnie kiełbasę zwyczajną lub dowolną obrać ze skórki i pokroić w kostkę, podsmażyć i dołożyć do zupy. Gotować dalej i jak groch będzie miękki wsypać przyprawę do fasoli. Wymieszać i zagotować razem, dołożyć następnie pomidora obranego ze skórki pokrojonego w kostkę.
Gotować chwilę, przyprawić do smaku solą i pieprzem a także wsypać majeranku.
Podawać na ciepło.
Następnie kiełbasę zwyczajną lub dowolną obrać ze skórki i pokroić w kostkę, podsmażyć i dołożyć do zupy. Gotować dalej i jak groch będzie miękki wsypać przyprawę do fasoli. Wymieszać i zagotować razem, dołożyć następnie pomidora obranego ze skórki pokrojonego w kostkę.
Gotować chwilę, przyprawić do smaku solą i pieprzem a także wsypać majeranku.
Podawać na ciepło.