Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać. Do garnka włożyć porcję rosołową lub kości drobiowe, gotować chwilę i zebrać szumy. Włożyć marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu.
W drugim naczyniu ugotować różyczki kalafiora lekko posolić. Do gotujących się ziemniaków dołożyć część kalafiora a część pozostawić i podsmażyć na maśle klarowanym.
Zupę pogotować chwilę do miękkości składników i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną.
Przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Nalewać na talerze i udekorować podsmażonym kalafiorem.
W drugim naczyniu ugotować różyczki kalafiora lekko posolić. Do gotujących się ziemniaków dołożyć część kalafiora a część pozostawić i podsmażyć na maśle klarowanym.
Zupę pogotować chwilę do miękkości składników i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną.
Przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Nalewać na talerze i udekorować podsmażonym kalafiorem.