jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 481]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon kalafiorowy na mojej działce w pełni więc przygotowałam dzisiaj kalafiorową. Dodałam ziemniaki i także udekorowałam podsmażonym kalafiorem.

Zupa kalafiorowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać. Do garnka włożyć porcję rosołową lub kości drobiowe, gotować chwilę i zebrać szumy. Włożyć marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu. 

W drugim naczyniu ugotować różyczki kalafiora lekko posolić. Do gotujących się ziemniaków dołożyć część kalafiora a część pozostawić i podsmażyć na maśle klarowanym.

Zupę pogotować chwilę do miękkości składników i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. 

Przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki. 

Nalewać na talerze i udekorować podsmażonym kalafiorem.
Zupa kalafiorowa
Kalafior podzielić na różyczki i opłukać pod bieżącą wodą
Zupa kalafiorowa
Następnie zalać wodą i gotować w lekko posolonej wodzie
Zupa kalafiorowa
część kalafiora podsmażyć na maśle klarownym
Zupa kalafiorowa
Do garnka włożyć porcję rosołową lub kości, jarzynki i ziemniaki pokrojone w kostkę,posolić i gotować na wolnym ogniu
Zupa kalafiorowa
Przyprawić do smku i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką
Zupa kalafiorowa
Po wierzchu posypać natką pietruszki