eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa grzybowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zupę ze świeżych podgrzybków przesmażonych w sezonie na maśle razem z cebulką i zamrożonych.

Zupa grzybowa Eli

Składniki:

Zupa grzybowa Eli

grzyby

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa Eli

przygotowanie grzybów w sezonie

Zupa grzybowa Eli
Oczyszczone grzyby przekroić na pół, żeby sprawdzić czy nie są robaczywe.

Podgrzybki oczyścić i przekroić żeby sprawdzić czy nie są robaczywe.

przygotowanie grzybów w sezonie cd

Zupa grzybowa Eli
Pokroić w plastry oczyszczone podgrzybki.

Oczyszczone grzyby pokroić w plastry.

przygotowanie grzybów w sezonie cd

Zupa grzybowa Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów w sezonie cd

Zupa grzybowa Eli
Grzyby wsypać do dużej i wysokiej patelni z roztopionym masłem.

Na dużej, wysokiej patelni roztopić masło i dodać grzyby..

przygotowanie grzybów w sezonie cd

Zupa grzybowa Eli

Do grzybów dodać pokrojoną cebulę. Grzyby z cebulą oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażone grzyby przełożyć do pojemników i zamrozić.

przygotowanie zupy

Zupa grzybowa Eli

Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.

przygotowanie zupy cd

Zupa grzybowa Eli

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie zupy cd

Zupa grzybowa Eli

Do dużego garnka włożyć jarzyny, ziele angielskie, zalać wodą, posolić. Ugotować wywar i przecedzić. Do wrzącego wywaru włożyć zamrożone grzyby i gotować aż będą miękkie. Do zupy dolać wywar z suszonych grzybów. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażoną mąkę dodać do zupy i zagotować. Do garnka wlać śmietanę, dodawać powoli gorącą zupę, wymieszać i wlać do zupy. Zupę zagotować i doprawić do maku pieprzem i maggi. Podawać zupę z grzankami smażonymi na maśle lub makaronem.

Smacznego!