Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa Eliprzygotowanie grzybów w sezonie
Podgrzybki oczyścić i przekroić żeby sprawdzić czy nie są robaczywe.
przygotowanie grzybów w sezonie cd
Oczyszczone grzyby pokroić w plastry.
przygotowanie grzybów w sezonie cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie grzybów w sezonie cd
Na dużej, wysokiej patelni roztopić masło i dodać grzyby..
przygotowanie grzybów w sezonie cd
Do grzybów dodać pokrojoną cebulę. Grzyby z cebulą oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażone grzyby przełożyć do pojemników i zamrozić.
przygotowanie zupy
Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.
przygotowanie zupy cd
Przygotować liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie zupy cd
Do dużego garnka włożyć jarzyny, ziele angielskie, zalać wodą, posolić. Ugotować wywar i przecedzić. Do wrzącego wywaru włożyć zamrożone grzyby i gotować aż będą miękkie. Do zupy dolać wywar z suszonych grzybów. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażoną mąkę dodać do zupy i zagotować. Do garnka wlać śmietanę, dodawać powoli gorącą zupę, wymieszać i wlać do zupy. Zupę zagotować i doprawić do maku pieprzem i maggi. Podawać zupę z grzankami smażonymi na maśle lub makaronem.
Smacznego!
gusia1000