Sposób przygotowania:
Grochówka ziołowa
Groch namoczyć na noc, na drugi dzień odlać z niego wodę i zalać groch świeżą wodą. Gotować z ponad godzinę, dodać wkładkę z drobiu, np. udko kurze, oczyszczoną i umytą włoszczyznę wraz z cebulą, gałązkę świeżego lubczyku. Zioła i czosnek można dodać teraz lub pod koniec gotowania. Gdy groch zmięknie można go zmiksować wraz z ugotowaną "al dente" i pokrojoną włoszczyzną, wyławiając przedtem udko z wywaru wraz z listkami laurowymi. Mięso obrać z kości udka i również dodać do reszty, miksując ponownie całość. Pogotować zupę jeszcze trochę, zaprawiając ją śmietaną lub serkami na średnim ogniu. Wyłączyć palnik i doprawić zupę. Nalewać do talerzy głębokich lub dużych filiżanek do zup kremowych.