Sposób przygotowania:
Groszek cukrowy na brązowo
Obrać i umyć ziemniaki. Zalać osoloną wodą i gotować wodą i gotować 25 minut. Odcedzić. W czasie kiedy ziemniaki się gotują umyć i osuszyć groszek. Odciąć końcówki i usunąć zdrewniałe nici z obu stron strąka ( tak jak w fasolce). W garnku rozgrzać masło ( 2 łyżki) i niech się lekko zrumieni. Wrzucić na masło strąki groszku i smażyć mieszając aż zaczną się rozchylać i lekko obrumienią. Skropić sokiem wyciśniętym z plastra cytryny i sosem sojowym. Podlać wodą ( 1/3 szklanki), dodać szczyptę cukru i dusić ok. 15 minut przy lekko uchylonej pokrywce. Wsypać koperek- wymieszać. Jeśli masło nie było solone doprawić groszek solą. Zagotować w małym garnuszku 2 łyżki wody i 1/2 łyżeczki masła. Wbić na nie jajko. Po chwili przykryć i na bardzo małym gazie zrobić jajko sadzone ,,uparowane"( w drugim garnuszku lub jedno po drugim zrobić drugie jajko). Podawać ziemniaki z duszonym groszkiem i jajkiem . Dekorować listkami ziół i drobno pokrojoną czerwoną papryczka lub skórką pomidora. * Ziarenka groszku są mięciutkie , a strączki lekko chrupiące ( jak w ,,chińszczyźnie").