Smurfeta

Smurfeta

Kucharz
[Przepisów: 4]

Gruszki w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty przepis na Gruszki w biszkopcie. Idealny pomysł na podwieczorek.

Gruszki w biszkopcie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszki w biszkopcie

 

  • 0,5 kg gruszek
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder - do pospania ciasta

Sposób przygotowania:

Gruszki w biszkopcie
Gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Całe jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę tortową + ziemniaczaną, olej, proszek do pieczenia + cukier waniliowy.Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do formy. Na ciasto układamy owoce ( gruszki ) . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto sypiemy cukrem pudrem ( ewentualnie zamiast sypania cukrem pudrem można ciasto polać np. czekoladą ) .
Gruszki w biszkopcie
Ciasto już urosło
Gruszki w biszkopcie
Ciasto wlewamy do dużej formy - 35 x 20 cm.