Sposób przygotowania:
Gruszki w kubraczkuETAP 1
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Zarabiamy jeszcze około 5 minut . Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i dzielimy na pasy o szerokości równej wysokości gruszek .
ETAP 3
Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Ścinamy także delikatnie dół by stały.
ETAP 4
Obrane gruszki okręcamy w drożdżowe pasy. Miejsce łączenia ciasta smarujemy jajkiem.
ETAP 5
Okręcone gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na przygotowanej blaszce. Część można także posypać kruszonką.
Gruszki pieczemy około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia, jeśli góra nam się szybko zarumieni przykrywamy ją złotkiem. Całość pieczemy dalej.