dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Gruszki w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływający się w ustach deser-polecam każdemu...

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

Gruszki w sosie waniliowym

 

  • 2 duże gruszki
  • 1 szklanka wody
  • 2 czubate łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie waniliowym
Gruszki umyć, obrać i podzielić na połowę, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem, włożyć gruszki i ugotować do miękkości, ale tak by ich nie rozgotować. Ugotowane gruszki ułożyć w salaterce, ostudzić, polać zimnym sosem waniliowym: Wanilię utrzeć między kostkami cukru. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Zagotować więcej niż połowę mleka, a w pozostałym zimnym rozprowadzić mąkę ziemniaczana. Na wrzące mleko wlać ciągle mieszając zawiesinę mąki, raz zagotować. Gorąca masę delikatnie utrzeć z żółtkami i wystudzić tak, by nie powstał kożuch. Gruszki zalać sosem i przystroić owocami.

Tagi:

sosy gruszki