dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gruszki z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny mus ze słodkimi gruszkami.

Gruszki z musem czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki z musem czekoladowym

 

  • 4 gruszki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2-3 łyż mleka
  • szczypta soli
  • kilka ciastek (biszkopty, delicje, herbatniki)
  • goździki
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Gruszki z musem czekoladowym
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Owoce krótko obgotowujemy w lekkim syropie (woda wymieszana z 1 łyżką cukru) z kilkoma goździkami. Następnie gruszki odcedzamy i studzimy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy do mleka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajka dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy, dodajemy czekoladę i miksujemy. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą na sztywną śmietanę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Na dno pucharków kruszymy kilka ciastek. Na ciastkach układamy gruszki. Na koniec całość pokrywamy musem czekoladowym. Wierzch deseru posypujemy posypką cukrową. Deser schładzamy ok 1 -2 godziny przed podaniem. Smacznego.
Gruszki z musem czekoladowym
Gruszki krótko obgotowujemy w średnio słodkim syropie
Gruszki z musem czekoladowym
Śmietanę ubijamy z rozpuszczoną czekoladą i jajkami na puszysty mus.
Gruszki z musem czekoladowym
Ciastka przykrywamy gruszkami, a całość zalewamy musem.