Sposób przygotowania:
Gruszki z musem czekoladowym
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Owoce krótko obgotowujemy w lekkim syropie (woda wymieszana z 1 łyżką cukru) z kilkoma goździkami. Następnie gruszki odcedzamy i studzimy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy do mleka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajka dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy, dodajemy czekoladę i miksujemy. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą na sztywną śmietanę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Na dno pucharków kruszymy kilka ciastek. Na ciastkach układamy gruszki. Na koniec całość pokrywamy musem czekoladowym. Wierzch deseru posypujemy posypką cukrową. Deser schładzamy ok 1 -2 godziny przed podaniem. Smacznego.