Sposób przygotowania:
Placek gruszkowo - czekoladowy
oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na pianę. Do żółtek dodajemy połowę przygotowanego cukru i dalej ubijamy, żeby powstała jednolita masa. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą ilością cukru. Do masy z żółtek dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Do tego dodajemy również proszek do pieczenia, kakao i wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, żeby dobrze połączyły się ze sobą. Pod koniec dodajemy do tego ubite z cukrem białka. Ciasto przelewamy na formę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut.
MASA: Gruszki obieramy, myjemy i umieszczamy w garnku. DO tego dodajemy miód, sok z cytryny, i 1/2 szklankę wody. Całość gotujemy około 10 minut. Ugotowane gruszki kroimy w kostkę. Żółtka oraz cukier ucieramy razem do tego dodajemy powoli jogurt oraz zmielony ser biały. Całość jeszcze ucieramy. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wody, a później dodajemy do masy z żółtek. Do masy dodajemy również pianę ubitą z białek oraz łyżeczkę spirytusu i pokrojone gruszki.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części i między nie wkładamy masę. Ciasto odkładamy do lodówki, żeby schłodziło się.
MASA: Gruszki obieramy, myjemy i umieszczamy w garnku. DO tego dodajemy miód, sok z cytryny, i 1/2 szklankę wody. Całość gotujemy około 10 minut. Ugotowane gruszki kroimy w kostkę. Żółtka oraz cukier ucieramy razem do tego dodajemy powoli jogurt oraz zmielony ser biały. Całość jeszcze ucieramy. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wody, a później dodajemy do masy z żółtek. Do masy dodajemy również pianę ubitą z białek oraz łyżeczkę spirytusu i pokrojone gruszki.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części i między nie wkładamy masę. Ciasto odkładamy do lodówki, żeby schłodziło się.