Sposób przygotowania:
Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej cebulę. Zeszklić. Dodać kaszę i podprażyć ją. Pietruszkę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do podprażonej kaszy dodać starte warzywa.Umytego kalafiora podzielić na małe cząstki. Paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pozbawić nasion za pomocą łyżeczki a „skorupę” pokroić w kostkę. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodać resztę rozdrobnionych warzyw. Smażyć kolejne 3 minuty i wlać szklankę wody wymieszaną z sosem sojowym. Przykryć i dusić aż będzie kasza miękka. Gdy płyn odparuje a kasza jeszcze będzie twarda dodać znów ½ szklanki wody. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso mielone. Doprawić je pieprzem i płatkami chili. Goździki rozdrobnić w moździerzu. Na patelnie z kaszą i warzywami dodać mięso ( wyjąć je łyżką cedzakową) oraz goździki. Wymieszać. I dusić je jeszcze 3 minuty. Smacznego!
misia5
monikaT83
cris
edytaha
monikaT83