monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pysznie i do syta:) polecam:)

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej cebulę. Zeszklić. Dodać kaszę i podprażyć ją. Pietruszkę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do podprażonej kaszy dodać starte warzywa.Umytego kalafiora podzielić na małe cząstki. Paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pozbawić nasion za pomocą łyżeczki a „skorupę” pokroić w kostkę. Po około 3 minutach od wrzucenia tartych warzyw dodać resztę rozdrobnionych warzyw. Smażyć kolejne 3 minuty i wlać szklankę wody wymieszaną z sosem sojowym. Przykryć i dusić aż będzie kasza miękka. Gdy płyn odparuje a kasza jeszcze będzie twarda dodać znów ½ szklanki wody. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso mielone. Doprawić je pieprzem i płatkami chili. Goździki rozdrobnić w moździerzu. Na patelnie z kaszą i warzywami dodać mięso ( wyjąć je łyżką cedzakową) oraz goździki. Wymieszać. I dusić je jeszcze 3 minuty. Smacznego!
Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
kaszę uprażyć na patelni
Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
dodać marchewkę oraz pietruszkę
Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
dodać resztę warzy oraz wodę i dusić do miekkosci
Gryczane kaszatto z mięsem i goździkami
goździki rozetrzeć w moździerzu i dodać na patelnie