Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gryczane kotleciki z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z wierzchu chrupiące, a wewnątrz bardzo mięciutkie z dodatkiem ciągnącego się sera.

Gryczane kotleciki z serem żółtym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane kotleciki z serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Gryczane kotleciki z serem żółtym
Kaszę gryczaną należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, następnie przesypujemy ja do miski, dodajemy pokirojoną w kostkę cebulę oraz starty ser, wbijamy jajko i całość doprawiamy do smaku ziołami włoskimi. Całość mieszamy, następnie formujemy niewielkie, płaskie kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 stronach na rumiano. Podajemy z ketchupem.



Rada:

Nie polecam formować kotlecików na dłuższą chwilę przed smażeniem, ponieważ kasza gryczana dość słabo wiąże i mogą się nam rozlecieć, trzeba dużo precyzji i dokładności. Pozytywna strona jest taka, że gdy tylko położymy kotleciki na patelni, to ser zacznie topnieć, a jajko się zetnie – przy obracaniu nie ma już większych problemów.
Gryczane kotleciki z serem żółtym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.../
Gryczane kotleciki z serem żółtym
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na wąskich oczkach
Gryczane kotleciki z serem żółtym
jeśli masa się nie wiąże można dodać jeszcze żółtko.
Gryczane kotleciki z serem żółtym
Ja podałam z ketchupem oraz świeżym szczypiorkiem, co idealnie podkreśliło smak kotlecików.