Sposób przygotowania:
Gryczane kotleciki z serem żółtym
Kaszę gryczaną należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, następnie przesypujemy ja do miski, dodajemy pokirojoną w kostkę cebulę oraz starty ser, wbijamy jajko i całość doprawiamy do smaku ziołami włoskimi. Całość mieszamy, następnie formujemy niewielkie, płaskie kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 stronach na rumiano. Podajemy z ketchupem.
Rada:
Nie polecam formować kotlecików na dłuższą chwilę przed smażeniem, ponieważ kasza gryczana dość słabo wiąże i mogą się nam rozlecieć, trzeba dużo precyzji i dokładności. Pozytywna strona jest taka, że gdy tylko położymy kotleciki na patelni, to ser zacznie topnieć, a jajko się zetnie – przy obracaniu nie ma już większych problemów.
Rada:
Nie polecam formować kotlecików na dłuższą chwilę przed smażeniem, ponieważ kasza gryczana dość słabo wiąże i mogą się nam rozlecieć, trzeba dużo precyzji i dokładności. Pozytywna strona jest taka, że gdy tylko położymy kotleciki na patelni, to ser zacznie topnieć, a jajko się zetnie – przy obracaniu nie ma już większych problemów.