dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gryczane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche pierniczki sporządzone z mąki gryczanej, które są bardzo smaczne oraz proste w wykonaniu. Polecam.

Gryczane pierniczki

Składniki:

Gryczane pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Gryczane pierniczki

Pierwszy etap:

Gryczane pierniczki
Wszystkie składniki na ciastka łączymy ze sobą.

Miękkie masło przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, kakao, cukier, miód, sól i jajko.

Drugi etap:

Gryczane pierniczki
Zagniecione ciasto dobrze schładzamy w lodówce.

Dokładnie zagniatamy ciasto. Formujemy w owalny kawałek. Owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

Trzeci etap:

Gryczane pierniczki
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami ciastka.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy ciasteczka i układamy na blasze. Pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!