edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Gryczotto z marchewką i cząbrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W ten sposób przygotowana kasza smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie gotowana, i doskonale pasuje do gulaszu. Polecam :)

Gryczotto z marchewką i cząbrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczotto z marchewką i cząbrem

 

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej (20 dag)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 młoda dymka ze szczypiorem
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Gryczotto z marchewką i cząbrem
Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając. Dołożyć czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3 minuty, przełożyć do marchewki. Wlać 2 szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec wymieszać z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gryczotto podałam do gulaszu z łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym wg przepisu https://gotujmy.pl/lopatka-w-zielonej-czubrycy-i-sosie-winno-smietano,przepisy-wieprzowina-przepis,214143.html
Gryczotto z marchewką i cząbrem
Suchą kaszę podprażyć na rozgrzanym oleju.
Gryczotto z marchewką i cząbrem
Podprażoną kaszę dodać do przesmażonej wcześniej marchewki z czosnkiem.
Gryczotto z marchewką i cząbrem
Zalać dwoma szklankami wody i dodać cząber.
Gryczotto z marchewką i cząbrem
Pod koniec wymieszać z dymką i doprawić do smaku.