Sposób przygotowania:
Gryczotto z marchewką i cząbrem
Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem, wrzucić marchewkę, obsmażać 5 minut mieszając. Dołożyć czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przełożyć do rondelka. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju, wsypać suchą kaszę i prażyć mieszając 2-3 minuty, przełożyć do marchewki. Wlać 2 szklanki wody, wsypać cząber, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec wymieszać z posiekaną dymką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gryczotto podałam do gulaszu z łopatki wieprzowej w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietanowym wg przepisu https://gotujmy.pl/lopatka-w-zielonej-czubrycy-i-sosie-winno-smietano,przepisy-wieprzowina-przepis,214143.html
Ela Dz
edytaha
Elutka, wcale nie zamierzam Cię przekonywać do mojej kaszy, przecież nie od dziś wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje. Każdy lubi co innego :)
A kotek też woli męsko :P