kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Grzanki z piersią z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodko-ostre filety z kurczaka na chrupiących grzankach-sposób na niejadka i na kolację.

Grzanki z piersią z kurczaka

Składniki:

Grzanki z piersią z kurczaka

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 kromki chleba tostowego

 

  • 1/2 filiżanki dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 łyżeczki sosu chilli
  • 1łyżka musztardu delikatesowej
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny

 

  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szkl. sosu sojowego
  • 1/2 szkl. wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Grzanki z piersią z kurczaka
Filety rozciąć wzdłuż,tak aby powstały w sumie cztery potlety, każdy z nich rozgnieść i lekko posolić. Czosnek rozgnieść, dodać miód sos sojowy, wodę, zalać marynatą filety i włożyć na min pół godz do lodówki. Po zamarynowaniu kotlety wyciągnąć, opłukać lekko i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć filety na złoto z obu stron. Dżem, chilli, musztardę i miód utrzeć na gładką masę. Połową sosu zalewamy filety i lekko dusimy na małym ogniu przez 10 min, przewracamy na drugą stronę i dusimy kolejne 10 min. Podajemy na zrumienionych grzankach, lekko polane sosem. Uwielbiają to danie moje dzieci. Jest sposobem na dzieci, które nie chcą jeść mięsa- słodycz miodu i dżemu przebija smak mięsa. Jets to również świetny sposób aby kształtować nawyki kulinarne u dzieci- łączenie smaków- mięsa, słodyczy i ostrego w jednej potrawie pozwala później łatwiej zaakceptować różne smaki.