Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Grzybki leśne w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne grzybki w occie. Prosty przepis na zamarynowanie grzybów leśnych.

Grzybki leśne w occie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybki leśne w occie

 

  • grzyby leśne świeże np. podgrzybki i prawdziwki - 1 i 1/2 kg,
  • woda - 750ml (3 szklanki),
  • ocet 10% - 250ml,
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • cebula,
  • liście laurowe - kilka sztuk,
  • ziele angielskie - kilkanaście sztuk,
  • pieprz ziarnisty - kilkanaście sztuk,
  • cukier - 2-3 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Grzybki leśne w occie
Grzyby obieramy i dokładnie myjemy. Odrzucamy trzonki ucinając je do ok 1-2 cm pod kapeluszem. Duże kapelusze kroimy na pół, lub 4 części. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody, dodajemy sól i przekrojoną na pół cebulę. Grzyby wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu odsączamy z wody. Do każdego słoika wkładamy po 1-2 listki laurowe ( w zależności od wielkości naczynia), po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wrzucić grzybki i przestudzić. Wodę z octem oraz cukrem zagotować. Wrzącą zalewą zalać grzyby tak, aby były zakryte. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Grzybki leśne w occie
Grzyby obieramy i dokładnie myjemy. Odrzucamy trzonki ucinając je do 1 cm pod kapeluszem.
Grzybki leśne w occie
Grzyby wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 minut.
Grzybki leśne w occie
Do każdego słoika wkładamy po 1-2 listki laurowe ( w zależności od wielkości naczynia), po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wrzucić grzybki i przestudzić
Grzybki leśne w occie
Wrzącą zalewą zalać grzyby tak, aby były zakryte. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Tagi:

grzyby