Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Grzybowa mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Grzybowa mojej babci

Składniki:

Grzybowa mojej babci

 

  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 3-5 dag suszonych grzyb w
  • 2 kostki rosołowe (grzybowe
  • lub ziołowe)
  • 2 torebki kaszy perłowej
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietany
  • I puszka zielonego groszlw
  • garść posiekanej natki pietruszki, koperlcu
  • albo szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa mojej babci
Grzyby opłukać. namoczyć w przegoto wanej wodzie - najtepiej źródlanej,a następnie ugotować w tej samej wodzie, wktórej się moczyĘ wyją i pokroić w paseczki. Włoszczyznę obra , drobno posiekać lub utrzeć na jarzynowej tarce, wrzucić
do grzybowego wywaru' dodając kostki rosołowę. Kaszę ugotować na sypko (najlepiej w rosolę z kostki), odcisnąć. Zupę przetrzeć przez sito albo zmiksować. Dodać groszek, gzyby, kaszę, masło, posiekaną zieleninę, ewęntualnie doprawić do smaku, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, przed podaniem dodać rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy Śmietanę i raz jeszcze podgrzać,, nie dopuszczając do wrzenia. Taka zupa może wystarczyć za cały obiad