Sposób przygotowania:
Grzybowa mojej babci
Grzyby opłukać. namoczyć w przegoto wanej wodzie - najtepiej źródlanej,a następnie ugotować w tej samej wodzie, wktórej się moczyĘ wyją i pokroić w paseczki. Włoszczyznę obra , drobno posiekać lub utrzeć na jarzynowej tarce, wrzucić
do grzybowego wywaru' dodając kostki rosołowę. Kaszę ugotować na sypko (najlepiej w rosolę z kostki), odcisnąć. Zupę przetrzeć przez sito albo zmiksować. Dodać groszek, gzyby, kaszę, masło, posiekaną zieleninę, ewęntualnie doprawić do smaku, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, przed podaniem dodać rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy Śmietanę i raz jeszcze podgrzać,, nie dopuszczając do wrzenia. Taka zupa może wystarczyć za cały obiad
do grzybowego wywaru' dodając kostki rosołowę. Kaszę ugotować na sypko (najlepiej w rosolę z kostki), odcisnąć. Zupę przetrzeć przez sito albo zmiksować. Dodać groszek, gzyby, kaszę, masło, posiekaną zieleninę, ewęntualnie doprawić do smaku, podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, przed podaniem dodać rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy Śmietanę i raz jeszcze podgrzać,, nie dopuszczając do wrzenia. Taka zupa może wystarczyć za cały obiad