Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grzybowa zupa wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Postna zupa z grzybów leśnych i pieczarek.

Grzybowa zupa wigilijna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa zupa wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa zupa wigilijna
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Grzyby leśne oczyścić, dowolnie pokroić (użyłam mrożonych grzybów :koźlarzy i kurek, po wcześniejszym ich rozmrożeniu). Grzyby dodać do cebuli z czosnkiem i usmażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do leśnych grzybów. Wszystkie grzyby smażyć dalej razem, aż prawie cały płyn odparuje. Grzyby zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i mąką. Zagęścić nią zupę, doprowadzić ją do wrzenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Grzybowa zupa wigilijna
Pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Grzybowa zupa wigilijna
Rozmrożone grzyby leśne dodane do cebuli i usmażone.
Grzybowa zupa wigilijna
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do leśnych grzybów z cebulą.
Grzybowa zupa wigilijna
Śmietana kremówka dokładnie wymieszana z wodą i mąką.

Tagi:

grzyby