Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Grzybowe francuskie paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie paszteciki, solidnie nadziane grzybami leśnymi.

Grzybowe francuskie paszteciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowe francuskie paszteciki

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • grzyby świeże - ok 2 szklanki
  • parmezan do starcia i posypania
  • boczek - ok 150g
  • szczypiorek -spory pęczek
  • pół cebuli
  • opakowanie serka twarogowego Turek - ok 150g
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 8 plasterków
  • żółtko + łyżka mleka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe francuskie paszteciki
Grzybki oczyszczam, kroję na drobniejsze kawałki i podsmażam na oleju. Pokrojony w kosteczkę boczek dorzucam do grzybów i całość podsmażam mieszając. Następnie dodaję pokrojoną cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Mieszam. Dodaję cały serek - jedno opakowanie - całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i mieszam do rozpuszczenia sera i połączenia się składników. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Ciasto francuskie rozwijam na blaszce. Kroję na 8 kawałków.(nie zdejmuję papieru!) Ka każdy kwadrat kładę plasterek sera żółtego i sporą łychę farszu (lub tyle ile się da, tak aby domknąć pierożka. Ciasto zginam w pół i zawijam w trójkątny pasztecik. Brzegu dociskam widelcem. Wierzch smaruję delikatnie żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Parmezan ścieram na tarce na grubych oczkach i posypuję obficie pasztecik. Piekę całość przez około 15 minut.
Grzybowe francuskie paszteciki
grzybki podsmażam z boczkiem na rozgrzanym oleju
Grzybowe francuskie paszteciki
dodaję serek, szczypiorek i doprawiam do smaku
Grzybowe francuskie paszteciki
całość mieszam i nakładam na rozwiniete ciasto
Grzybowe francuskie paszteciki
paszteciki piekę na blaszce przez 15 minut w 180c