klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Grzybowe golabki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smak tych wspanialych golabkow pamietam z dziecinstwa. Sa bardzo smaczne, polecam:)

Grzybowe golabki

Składniki:

Grzybowe golabki

 

  • glowka bialej kapusty
  • 1/2kg mielonego miesa
  • suszone grzyby
  • woreczek kaszy kryczanej/jeczmiennej
  • kostka bulionu grzybowego
  • jajko
  • cebula
  • wegeta sol pieprz

Sposób przygotowania:

Grzybowe golabki
Parzymy kapuste, obieramy z lisci. Grzyby namaczamy w wodzie, po czym gotujemy do miekkosci. Odcedzamy i drobno kroimy. Kasze gotujemy a nastepnie osaczamy. Cebule obieramy, kroimy w kosteczke a nastepnie podsmazamy na goracym tluszczu. Do miesa wrzucamy kasze, grzyby i cebule, jajko i doprawiamy. Wyrabiamy mase, dajemy na liscie kapusty. Zwijamy golabki po czym podsmazamy z obu stron na tluszczu. Nastepnie ukladamy je w garnku, zalewamy woda, dodajemy kostke bulionowa, przyprawiamy lekko. Dusimy az do miekkosci, po czym zageszczamy sos odrobina maki.
Smacznego:)