lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Grzybowe kotlety

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne kotleciki grzybowe...

Grzybowe kotlety

Składniki:

Grzybowe kotlety

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe kotlety
Grzyby bardzo dokładnie myjemy. Dokładnie oczyszczone grzyby solimy, a następnie dusimy przez chwilę w własnym soku. Czerstwą bułkę moczmy w wodzie i pozostawiamy ją tak na chwilę. Po chwili bułkę wyciągamy z wody i wyciskamy z niej wodę. Uduszone grzyby mielimy. Bułkę również mielimy razem z grzybami. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Do zmielonej wcześniej masy ( grzybów i bułki) dodajemy podsmażoną cebulę oraz wbijamy jajka. Do tego również dodajemy trochę bułki tartej ( tak żeby z masy dało się formować kotleciki) i doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy średniej wielkości grzybowe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony.