eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Grzybowe placuszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne grzybowe placuszki ziemniaczane, najlepiej smakują z lekkimi sałatkami warzywnymi

Grzybowe placuszki ziemniaczane

Składniki:

Grzybowe placuszki ziemniaczane

 

  • ok. 1 kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 dkg. grzybów suszonych ( obojętnie jakich oczywiście jadalnych)
  • 5 łyżek maki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • przyprawy ( majeranek, kminek, itp.)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe placuszki ziemniaczane
Namoczyć grzyby w wodzie i ugotować w osolonej wodzie. Następnie posiekać je bardzo drobno albo przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na tarce. Dodać do nich przygotowane wcześniej grzyby, jajka, posiekany czosnek i przyprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a w razie potrzeby rozrzedzić małą ilość mleka. Nakładać łyzka na rozgrzany olej i smażyć jak tradycyjne placki, aż do osiągnięcia rumiano - złotego koloru.
Smacznego !