Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Często zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw.

Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto

Składniki:

Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto

 

  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 6 średniej wielkości kapeluszy suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)
  • 1 średnia marchew
  • 1/3 średniej pietruszki
  • seler- kawałek wielkości użytej pietruszki
  • 1/3 białej części pora
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • przyprawa do zup ( ulubiona)
  • natka usiekana do posypania

 

Sposób przygotowania:

Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto
Namoczyć na noc w gorącej wodzie kapelusze suszonych grzybów. Ugotować grzyby w wodzie w której się moczyły ( ok. 1 szklanki). Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na rumiano na maśle. Warzywa obrać, umyć i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej , a por pokroić w pół plasterki. Ugotowane suszone grzyby pokroić w paseczki. Do garnka włożyć utarte warzywa, usmażone pieczarki ( z masłem na którym się smażyły ), grzyby suszone , wywar z gotowania grzybów, bulion i gotować 30 minut. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać śmietankę i jeszcze raz sprawdzić czy nie trzeba doprawić. Podawać posypaną natką pietruszki. * Płyn trochę się wygotuje i zupa będzie zawiesista. ** Podałam z pasztecikami z mięsem. Nie są mojego wypieku ale kupne bo po prostu nie starcza mi sił na wiele rzeczy.