christinee

christinee

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Grzybowy krupnik zimowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, rozgrzewająca zupa, którą można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej. Dodatek kaszy pęczaku sprawia, że staje się pełnowartościowym - i niebywale smakowitym - daniem na zimowe chłody!

Grzybowy krupnik zimowy

Składniki:

Grzybowy krupnik zimowy

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy krupnik zimowy
W rondelku podsmaż na łyżce oliwy posiekaną cebulę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy się zezłocą, wrzuć łyżeczkę tymianku, całą mieszankę Zupy Grzybowej i wlej 500 ml bulionu - warzywnego lub drobiowego. Wszystko razem doprowadź do wrzenia. Pół szklanki kaszy pęczaku opłucz na sicie i wrzuć do bulgoczącej zupy wraz z łyżeczką soli. Jeśli lubisz, możesz dodać namoczone uprzednio suszone podgrzybki. Gotuj, aż kasza będzie miękka; następnie zdejmij z ognia i dodaj łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany. Oprósz zupę świeżo mielonym pieprzem i udekoruj gałązkami tymianku. Pycha!