iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Grzybowy pasztet

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pasztet który zaskoczył wszystkich swoim smakiem i zapachem mi najlepiej smakował z buraczkami.

Grzybowy pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowy pasztet

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy pasztet
Grzyby leśne dokładnie oczyścić i dość drobno posiekać, następnie bardzo krótko obgotować i bardzo dokładnie odcedzić z wody. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek oraz odcedzone grzyby, dosypać około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżkę świeżych listków majeranku, dokładnie wymieszać i od czasu do czasu mieszając dusić kilka minut. Uduszone i doprawione grzyby odstawić do przestygnięcia, następnie dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, surowe jajka oraz śmietanę i rozkruszony na okruszki czerstwy chleb, dokładnie wszystko wymieszać,spróbować i dodatkowo jak jest potrzeba doprawić solą i pieprzem( mają być wyraźnie wyczuwalne te przyprawy) . Małą foremkę do keksa wyłożyć papierem i napełnić masą grzybową, wygładzić powierzchnię i posypać po wierzchu tymiankiem oraz świeżymi listkami majeranku. Pasztet wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 185st około 50-60 min. Po całkowitym wystudzeniu pokroić w plastry i podawać do pieczywa z dodatkiem ostrych sosów.
Grzybowy pasztet
na patelnię do cebuli dodać posiekane grzyby
Grzybowy pasztet
czerstwy chleb przy pomocy wałka rozkruszyć
Grzybowy pasztet
do przestudzonych grzybów dodać jajka
Grzybowy pasztet
pasztet przełożyć do małej formy keksowej