Sposób przygotowania:
Grzybowy pasztet
Grzyby leśne dokładnie oczyścić i dość drobno posiekać, następnie bardzo krótko obgotować i bardzo dokładnie odcedzić z wody. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek oraz odcedzone grzyby, dosypać około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżkę świeżych listków majeranku, dokładnie wymieszać i od czasu do czasu mieszając dusić kilka minut. Uduszone i doprawione grzyby odstawić do przestygnięcia, następnie dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, surowe jajka oraz śmietanę i rozkruszony na okruszki czerstwy chleb, dokładnie wszystko wymieszać,spróbować i dodatkowo jak jest potrzeba doprawić solą i pieprzem( mają być wyraźnie wyczuwalne te przyprawy) . Małą foremkę do keksa wyłożyć papierem i napełnić masą grzybową, wygładzić powierzchnię i posypać po wierzchu tymiankiem oraz świeżymi listkami majeranku. Pasztet wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 185st około 50-60 min. Po całkowitym wystudzeniu pokroić w plastry i podawać do pieczywa z dodatkiem ostrych sosów.
zbysiowa
edytaha
-Natka-
Natala1210
iziona