cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Grzyby duszone w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

grzyby duszone

Grzyby duszone w sosie musztardowym

Składniki:

Grzyby duszone w sosie musztardowym

 

  • 500g świeżych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 szklanka bulionu grzybowego,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • ocet winny,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła.

 

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone w sosie musztardowym

Grzyby
oczyścić, wielokrotnie płukać je w wodzie, aż nie będzie piasku. Jeśli są duże,
posiekać je. Cebule obrać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć na nim
cebulę, dodać grzyby, chwilę razem poddusić, podlać bulionem grzybowym z
rozprowadzona w nim mąką, dodać musztardę. Dusić do miękkości. Doprawić do
smaku octem winnym, solą i czarnym mielonym pieprzem. Danie podawać posypane
posiekaną natką pietruszki.


 

Tagi:

grzyby