k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Guinness-makaron-cukinia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta i smaczna zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu i warzyw z dodatkiem piwa Guinness. Łyk piwa zostawiamy dla siebie!

Guinness-makaron-cukinia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Guinness-makaron-cukinia

 

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała butelka guinnessa(330 ml)
  • 4 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • paczka makaronu penne
  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe marchewki
  • 1/4 selera
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml mleka
  • 2-3 pęczki tymianku
  • sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

Guinness-makaron-cukinia
Na suchą patelnię wrzucamy oba mięsa i smażymy, rozdrabniając je. Kiedy mięso zacznie się rumienić wrzucamy pokrojony niezbyt drobno czosnek i posiekaną papryczkę chilli(bez pestek). Smażymy chwilę i dodajemy całą butelkę piwa(zostawiamy sobie 1 łyk).Dusimy 5-10 minut i wrzucamy świeże liście tymianku.



W międzyczasie gotujemy makaron na półtwardo. Mięso przekładamy do miski z odcedzonym makaronem, na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodając małą ilość oleju i zdrapując resztki mięsa. Skarmelizowaną dodajemy do mięsa i makaronu.



Cukinię kroimy w kostkę 1x1 cm i smażymy na suchej patelni, aż będzie brązowa i nabierze orzechowego koloru. Marchew i seler ścieramy i lekko obsmażamy na suchej patelni. Wszystkie warzywa mieszamy z mięsem i makaronem, wlewamy do mieszanki śmietankę zmieszaną z mlekiem i ulubionymi ziołami.



Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym serem. Pieczemy w 180*C przez około 40 minut, aż ser się przyrumieni. Smacznego ;)
Guinness-makaron-cukinia
Do podsmażonego mięsa z papryką i czosnkiem wlewamy guinnessa, nie zapominając o przypadającym nam 1 łyku.
Guinness-makaron-cukinia
Pamiętamy o usunięciu pestek z papryki, cebulę kroimy w piórka, a czosnek niezbyt drobno.
Guinness-makaron-cukinia
Cukinię podsmażamy zawsze na brązowy kolor, dzięki czemu uzyskujemy orzechowy smak.
Guinness-makaron-cukinia
Podobnie jak cukinia, marchew i seler zdobędą orzechowy posmak, dzięki podsmażeniu ich na suchej patelni.
Guinness-makaron-cukinia
Przyciete foto dodane przez redakcje