jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gulasz cielęcy z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To szybki i smaczny gulasz. Tak przygotowany podaje z ryżem lub makaronem. Smak brokułu idealnie komponuje się z delikatną cielęciną

Gulasz cielęcy z brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz cielęcy z brokułami

 

  • Składniki:
  • 800 g udźca cielęcego,
  • 1 duży brokuł,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeco mielona sól morska,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • Ostra papryka mielona,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 0,5 litra bulionu,
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulasz cielęcy z brokułami
Mięso kroimy w paseczki. Do pociętego dokładamy przyprawy, czosnek, imbir. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do chłodu na kilka godzin. Brokuł dzielimy na różyczki. Tak przygotowanego obgotowujemy w osolonej wodzie. Gotowy wyjmujemy i odsączmy z wody. W garnku rozgrzewamy olej (4-5 łyżek). Na rozgrzany wrzucamy przygotowane mięso. Obsmażamy go. Następnie podlewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie uzyskany całość zabielamy i zagęszczamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaniną zalewamy mięso. Gotujemy do zagęszczenia. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy przygotowanego brokuła. Gotujemy jeszcze chwilkę.
Gulasz cielęcy z brokułami
mięso tniemy w paski, nacieramy przyprawami
Gulasz cielęcy z brokułami
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy.
Gulasz cielęcy z brokułami
Mięso obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju
Gulasz cielęcy z brokułami
Do zagęszczonego gulaszu dokładamy brokuła.