marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz curry z groszkiem i kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gulasze nie tylko są pyszne,ale i starczą na danie dwa w jednym,przez co nie trzeba koniecznie kombinować z zupami.

Gulasz curry z groszkiem i kiełbaską

Składniki:

Gulasz curry z groszkiem i kiełbaską

 

  • 1 wianek kiełbasy zwyczajnej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • gałązka lubczyku świeżego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 4 łyżki curry,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka śmietany 18%,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 l.wody.

Sposób przygotowania:

Gulasz curry z groszkiem i kiełbaską
Kiełbasę pokroić na średnie plasterki oraz obsmażyć w dużym garnku z obraną, opłukaną i pokrojoną na plastry cebulą. Zalać wodą, dodać odcedzony groszek, gałązkę lubczyku, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem z 45 min. Zatrzepać mąkę pszenną ze śmietanką i curry i wlać do garnka z wywarem,zamieszać i pogotować jeszcze z 5-8 min. Wyłączyć, doprawić pieprzem i solą, spróbować i nakładać na talerze. Spożywać z białym pieczywem.