Sposób przygotowania:
Gulasz cygański
Miasto opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę i stopić, dodać cebulę z czosnkiem, lekko zrumienić, skropić octem i chwile smażyć, aby ocet odparował. Dodać wołowinę, obsmażyć ją, wlać ½ szklanki wody i dusić 10 min. Gdy woda odparuje, włożyć mięso wieprzowe oraz baranie i mieszając, obsmażyć. Dodać kminek, sól, pieprz, wymieszać, wlać szklankę wody i dusić mięso 40 min, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek. Wytworzony sos rozcięczyć ½ szklanki przegotowanej wody. Gulasz wymieszać i podgrzewać 3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami.