kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z piersi kurczaka z dodatkiem mrożonego groszku. Polecam na obiad.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem

 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl wody
  • 200 g śmietanki 30%
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w kosteczkę. Na rozgrzany olej wkładamy pokrojone mięso oraz czosnek i cebulę. Smażymy razem przez 5 minut, cały czas mieszamy. 

Przekładamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez 5 minut.

Zimną wodę mieszamy z mąką i wlewamy do gulaszu, dolewamy śmietankę i zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy na drobno.
Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
Pokrojone w kostkę mięso mieszamy z przyprawami.
Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
Mięso smażymy razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
Do gotującego się mięsa dokładamy mrożony groszek.