Sposób przygotowania:
Gulasz drobiowy ze świderkami
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią . Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli, papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Obrać marchew i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube). Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i smażyć aż się zrumienią. Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli. Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie. Zagotować i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu. Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić . Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać i zostawić na chwilę. Podawać na głębokich talerzach posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).