Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz drobiowy ze świderkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale tak po prostu wyszło.

Gulasz drobiowy ze świderkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy ze świderkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy ze świderkami
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią . Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli, papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Obrać marchew i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube). Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i smażyć aż się zrumienią. Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli. Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie. Zagotować i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu. Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić . Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać i zostawić na chwilę. Podawać na głębokich talerzach posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).
Gulasz drobiowy ze świderkami
Obsmazyc na rumiano cebulę i natarte przyprawami mieso
Gulasz drobiowy ze świderkami
Dorzucić warzywa-marchew-paprykę i kiszonego ogórka
Gulasz drobiowy ze świderkami
Gulasz dusić z przyprawami ok 30-40 minut aż płyn odparuje a mieso bedzie miękkie
Gulasz drobiowy ze świderkami
Doprawic i wymieszać z makaronem- podawać na głębokich talerzach