gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Gulasz warzywny w dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobry gulasz i pięknie podany w pysznej dyni, prawie na którą akurat jest sezon. Polecam spróbować.

Gulasz warzywny w dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz warzywny w dyni

 

  • 20 dag mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • kilka plasterków szynki
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 parówka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 słoiczka papryki marynowanej
  • 1/2 cukinii
  • 1,5 dyni (małe)
  • sól, pieprz, kucharek

Sposób przygotowania:

Gulasz warzywny w dyni
Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie pokroić w kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki.

Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki.

Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona.

Gulasz przełożyć do dyni i podawać ciepłe na stół. Smacznego. 
Gulasz warzywny w dyni
Na sam początek podsmażyć cebulkę i mięso.
Gulasz warzywny w dyni
Dodawać kolejne składniki i podsmażać do miękkości.
Gulasz warzywny w dyni