Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz góralski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Typowa góralska potrawa

Gulasz góralski

Składniki:

Gulasz góralski

 

  • 80 dag chudej baraniny,
  • 60 dag kiszonej kapusty,
  • 4 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku suszonego,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Gulasz góralski
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości kostkę. Posolić i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Kapustę odcisnąć i posiekać. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Podlać wodą. Dodać mięso. Gotować do miękkości kapusty i mięsa. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać mąkę, przecier pomidorowy, majeranek i paprykę. Całość zasmażyć. Zawartość patelni dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku. Dusić jeszcze przez 15 min.Podawać z ziemniakami