Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gulasz i kasza poduchowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najpyszniejsza na świecie kasza gryczana i sycący gulasz

Gulasz i kasza poduchowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz i kasza poduchowa

 

Sposób przygotowania:

Gulasz i kasza poduchowa
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (można w paseczki czy jak kto lubi, mnie najbardziej odpowiada drobna kostka, córeczka wtedy chętniej zjada), cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso, smażyć chwilę na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor, dodać domową kostkę rosołową, zalać szklanką wody i dusić ok 30-40minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlewać wodą. Następnie w szklance wody roztrzepać mąkę i odpowiednią dla smaku ilością przyprawy, zalać mięso w rondlu i mieszać do zgęstnienia. Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę razem podusić. KASZA Na porcję kaszy dajemy 2 porcje wody. Solimy, zagotowujemy. Gotujemy kaszę ok 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc, poduchy itp. Odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie kasza wchłonie wodę i będzie idealnie sypka.
Gulasz i kasza poduchowa
Na porcję kaszy dajemy 2 porcje wody. Solimy, zagotowujemy. Gotujemy kaszę ok 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc, poduchy itp. Odstawiamy na ok godzinę.
Gulasz i kasza poduchowa
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (można w paseczki czy jak kto lubi, mnie najbardziej odpowiada drobna kostka, córeczka wtedy chętniej zjada), cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso, smażyć chwilę na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor, dodać domową kostkę rosołową,
Gulasz i kasza poduchowa
Następnie w szklance wody roztrzepać mąkę i odpowiednią dla smaku ilością przyprawy, zalać mięso w rondlu i mieszać do zgęstnienia.
Gulasz i kasza poduchowa
Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę razem podusić.