Sposób przygotowania:
Gulasz i kasza poduchowa
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (można w paseczki czy jak kto lubi, mnie najbardziej odpowiada drobna kostka, córeczka wtedy chętniej zjada), cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso, smażyć chwilę na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor, dodać domową kostkę rosołową, zalać szklanką wody i dusić ok 30-40minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlewać wodą. Następnie w szklance wody roztrzepać mąkę i odpowiednią dla smaku ilością przyprawy, zalać mięso w rondlu i mieszać do zgęstnienia. Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę razem podusić. KASZA Na porcję kaszy dajemy 2 porcje wody. Solimy, zagotowujemy. Gotujemy kaszę ok 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc, poduchy itp. Odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie kasza wchłonie wodę i będzie idealnie sypka.