Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Gulasz mięsno jarzynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz, który możemy podać zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem, kaszą i makaronem

 Gulasz mięsno jarzynowy

Składniki:

Gulasz mięsno jarzynowy

 

  • cebula 2 szt
  • mięso wieprzowe od szynki lub łopatki (bez kości) 50 dag
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • marchewka 1 - 2 szt
  • pietruszka 1 mała szt
  • fasolka szparagowa 5 dag
  • groszek konserwowy lub mrożony 2 łyżki
  • papryka czerwona 1/4 strąka
  • woda 2 szklanki
  • mąka 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • oliwa 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Gulasz mięsno jarzynowy
Mięso po umyciu i osuszeniu kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w krążki lub półkrążki. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż będzie szklista. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy dalej. Po 5 minutach duszenia do mięsa dodajemy wodę i wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozrabiamy w 5-6 łyżkach wody, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i zaciągamy sos. Po zdjęciu z ognia dodajemy 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.