Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gulasz mięsno - warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz można podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz mięsno - warzywny

Składniki:

Gulasz mięsno - warzywny

 

  • 60 dag mięso wieprzowe
  • 90 dag kapusta biała
  • 40 dag marchew
  • 20 dag pietruszka
  • 20 dag seler
  • 25 dag cebula
  • 7 dag olej
  • 2 dag mąka
  • 10 dag koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Gulasz mięsno - warzywny
Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w grubą kostkę, oprószyć mąką i zrumienić kładąc na rozgrzany tłuszcz, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dodać do mięsa. Mięso podlać małą ilością wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i dusić na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do mięsa i dusić. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, dodać do mięsa i dusić do miękkości. Zreszty tłuszczu i mąki przygotować zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie dodać zasmażkę, doprawić do smaku solą i zagotować.