Sposób przygotowania:
Gulasz po szanghajsku (Chiny)
Miąso umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Ząbek czosnku drobi niutko posiekać, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki). Zdjąć czosnek) z patelni, na pozostały olej włożyć mięso. Smażyć je 3 minuty, ciągle mieszając! Wlać wódką, sos sojowy i zagotować, mieszając. Zmniejszyć płomień, posypać potrawą cukrem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po około 30 minu tach dodać obsmażone na pozostałym oleju warzywa: pokrojoną na kawałki fasolką i marchewką w plasterkach. Wlać pół szklanki gorącej wody i dusić wszystko do chwili, aż mięso i warzywa bądą miękkie. Pod koniec duszenia doprawić gulasz zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lubj ryżem.