marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz pomidorowo-paprykowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Warzywa oczyścić,obrać i umyć i pokroić.Cebulę posiekać i zeszklić,dodać pomidory,zamieszać,potem papryki.Zalać wodą,dusić,zaprawić,doprawić

Gulasz pomidorowo-paprykowy.

Składniki:

Gulasz pomidorowo-paprykowy.

 

  • 2 kg.pomidorów,
  • 2 kg.kolorowej papryki(pomarańczowa,żółta,czerwona,zielona),
  • 2 cebule,
  • 1-2 małe czuszki,
  • 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego,
  • zawiesina z wody(1/4 l.) i mąki 8 g.,
  • 3 listki laurowe,
  • 20 dag.masła lub 3 łyżki oliwy,
  • 5-8 kulek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy lub biały mielony(1 szczypta).

 

Sposób przygotowania:

Gulasz pomidorowo-paprykowy.
Pomidory umyć i sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórek,odłożyć na talerzu.Cebule obrać,posiekać i zeszklić na oliwie,papryki w tym czuszkę oczyścić ,opłukać,pokroić na paski,usuwając nasiona i ogonki.Do zeszklonej cebulki na większej i głębszej patelni,dodać pokrojone pomidory i mieszając smażyć z 3-4 min.na średnim ogniu,potem dodać pokrojone papryki w tym czuszki i jeszcze z kilka minut smażyć.Potem zalać wodą zimną tak,aby objętość jej pokryła zawartość patelni,dodać przyprawy zapachowe.Przykryć patelnię i dusić z 30 min.na małym ogniu,mieszając,co jakiś czas. Potem dodać trzy łyżki koncentratu,zawiesić odrobiną wody zimnej zatrzepanej z mąką.Na koniec wyłączyć palnik pod patelnią ,a potrawkę doprawić solą i szczyptą pieprzu białego lub cytrynowego.