Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz starobawarski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z kluskami ziemniaczanymi lub z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Gulasz starobawarski

Składniki:

Gulasz starobawarski

 

  • 70 dag chudego mięsa wołowego
  • 4 średnie cebule
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 250 ml jasnego piwa
  • 150 ml rosołu z kostki
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz starobawarski
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Zagotować. ( Gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny.