Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Musztardowy gulasz z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny gulasz z indyka i dyni pachnący rozmarynem

Musztardowy gulasz z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Musztardowy gulasz z dynią

 

  • ½ kg mięsa z udźca indyka
  • ½ miąższu dyni
  • 2 łyżki oleju
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • Łyżka musztardy sarepskiej
  • Łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5 gałązek rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Musztardowy gulasz z dynią
Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny. Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy. Najlepiej w chlebowych miseczkach.
Musztardowy gulasz z dynią
Najpierw podsmażamy mięso ze wszystkimi dodatkami
Musztardowy gulasz z dynią
Na koniec dodajemy dynię i resztę rozmarynu