Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Gulasz węgierski (zbójecki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz węgierski (zbójecki) wg przepisu mojej mamy. Pyszny obiad dla 4 osób.

Gulasz węgierski (zbójecki)

Składniki:

Gulasz węgierski (zbójecki)

 

  • 400 g mięsa wołowego (np. z łopatki)
  • 400 g pieczarek
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka śmietany 10-12% (opcjonalnie)
  • papryczka pepperoni
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski (zbójecki)
Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy raz po raz mieszając tak długo, póki nie zacznie się zrumieniać (ok 15 min). W tym czasie możemy posiekać w plastry pieczarki, które dodajemy gdy mięso się podsmażamy. Mięso z pieczarkami dusimy pod przykryciem kolejnych 10 – 15 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej dusimy mniej - więcej 5 minut. Na koniec wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę z kukurydzą i bierzemy się za przyprawianie. Papryczkę pepperoni siekamy drobniutko (zamiast niej można użyć mielonego chili). Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy je do mięsa i warzyw razem z przecierem pomidorowym. Opcjonalnie dodajemy łyżkę śmietany. Na koniec dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i majeranku do smaku. Gulasz świetnie smakuje z ryżem, ale ja polecam przede wszystkim na plackach ziemniaczanych. SMACZNEGO!