Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Gulasz wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gulasz robi się praktycznie sam. Wykorzystałam przepis Roberta Makłowicza

Gulasz wiedeński Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz wiedeński

 

  • 800 g pręgi wołowej,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wiedeński
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej słodką papryką, cały czas mieszając smażymy ją razem z cebulą około 2 minut. Należy uważać, żeby papryka się nie spaliła. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy mięso na rumiano na dużym ogniu. Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso. Do mięsa dodajemy kminek, koncentrat pomidorowy, majeranek, ocet i dusimy pod przykryciem około 2 - 2,5 h - aż do miękkości mięsa. W tym czasie doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Po upływie 2 godzin cebula powinna się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Wszystko zależy od tego ile wrzątku dolaliśmy. Gulasz podajemy z kaszą lub świeżym pieczywem, obowiązkowo z ogórkiem. Smacznego ;)
Gulasz wiedeński
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso kroimy w kostkę.
Gulasz wiedeński
Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej słodką papryką, cały czas mieszając smażymy ją razem z cebulą około 2 minut
Gulasz wiedeński
Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso.