Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi
Przygotowanie sosu:
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy na malutkim ogniu do miękkości. W między czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Dodajemy do cebuli i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając.Po kilku minutach zalewamy wszystko wodą tak około 2 centymetry ponad mięso. Doprawiamy vegetą ilości nie podam bo to od gustu zależy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy sobie około 40 - 60 minut na średnim ogniu aż mięso będzie super miękkie. Na koniec dodajemy pieprz i paprykę oraz zagęszczamy mąką. Gotujemy jeszcze chwilkęPrzygotowanie klusków: Wszystkie składniki miksujemy. Konsystencja ma być bardzo gęsta ( ma nie spływać od razu z łyżki) następnym razem odmierzę dokładną ilość wody i dopiszę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i czubkiem łyżki kładziemy małe kluseczki na wrzątek. Gotujemy jeszcze około minutkę od ponownego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, przelewamy zimną wodą .
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy na malutkim ogniu do miękkości. W między czasie mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Dodajemy do cebuli i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając.Po kilku minutach zalewamy wszystko wodą tak około 2 centymetry ponad mięso. Doprawiamy vegetą ilości nie podam bo to od gustu zależy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy sobie około 40 - 60 minut na średnim ogniu aż mięso będzie super miękkie. Na koniec dodajemy pieprz i paprykę oraz zagęszczamy mąką. Gotujemy jeszcze chwilkęPrzygotowanie klusków: Wszystkie składniki miksujemy. Konsystencja ma być bardzo gęsta ( ma nie spływać od razu z łyżki) następnym razem odmierzę dokładną ilość wody i dopiszę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i czubkiem łyżki kładziemy małe kluseczki na wrzątek. Gotujemy jeszcze około minutkę od ponownego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, przelewamy zimną wodą .