Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polędwiczki wieprzowe z kluskami kładzionymi. Szybki i syty posiłek

Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi

 

  • Składniki na sos:

 

 

 

  • Składniki na kluski:
  • około 1/2 kg maki pszennej,
  • dwa jajka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • woda około 1 szklanka,

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi
Przygotowanie sosu:

  W garnku rozgrzewamy olej dodajemy  pokrojoną w piórka cebulę i dusimy na malutkim ogniu do miękkości. W między czasie mięso kroimy w kostkę i  podsmażamy lekko na patelni. Dodajemy do cebuli i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając.Po kilku minutach zalewamy wszystko wodą tak około 2 centymetry ponad mięso. Doprawiamy vegetą ilości nie podam bo to od gustu zależy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy sobie około 40 - 60 minut na średnim ogniu aż mięso będzie super miękkie. Na koniec dodajemy pieprz i paprykę oraz zagęszczamy mąką. Gotujemy jeszcze chwilkęPrzygotowanie klusków: Wszystkie składniki miksujemy. Konsystencja ma być bardzo gęsta ( ma nie spływać od razu z łyżki) następnym razem odmierzę dokładną ilość wody i dopiszę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i czubkiem łyżki kładziemy małe kluseczki na wrzątek. Gotujemy jeszcze około minutkę od ponownego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, przelewamy zimną wodą . 
Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi
Etap 1